კაკაოს ხე იზრდება მხოლოდ თბილ და ტენიან კლიმატურ პირობებში, ტროპიკული ტყეების შუაგულში, - ძირითადად ჩრდილო და სამხრეთ ამერიკაში, ავსტრალიაში, აფრიკასა და აზიის რამოდენიმე კუნძულზე.
მცენარის სიმაღლე 10-15 მეტრია. წელიწადში 2 მოსავალს იძლევა - ძირითადი მოსავალი ოქტომბერ-თებერვალში და მომდევნო - მაის-ივნისში. ყოველ ნაყოფში 20-50 მარცვალია. მარცვალი შეიძლება იყოს მრგვალი, ბრტყელი და ჰქონდეს ნაცრისფერი, ცისფერი ან ყავისფერი შეფერილობა. ზრდასრული ხე წელიწადში 2 კგ მარცვალს იძლევა. ახალდაკრეფილი კაკაოს მარცვლებს აქვს მომწარო გემო და ღია შეფერილობა. ასეთი სახით ის შოკოლადის დასამზადებლად უვარგისია. ახალდაკრეფილი კაკაოს მარცვალი შედგება 30% წყლისა და 30% კაკაოს ზეთისგან.
მოსავლის აღებისას კაკაოს პარკებს ხელით ხსნიან და თეთრ მარცვლებს ფრთხილად იღებენ. შემდეგ მარცვლებს ჰაერზე დებენ, ზემოდან ქაღალდს აფარებენ და რამდენიმე დღე ტოვებენ. შედეგად მარცვლები გაყავისფერდება. შემდეგ მზეზე გამოაშრობენ, ტომრებში ყრიან და სხვადასხვა ქვეყანაში აგზავნიან. დაახლოებით 100გ კაკაოსგან ამდენივე შოკოლადი მზადდება.
მოსავლის აღებისას კაკაოს პარკებს ხელით ხსნიან და თეთრ მარცვლებს ფრთხილად იღებენ. შემდეგ მარცვლებს ჰაერზე დებენ, ზემოდან ქაღალდს აფარებენ და რამდენიმე დღე ტოვებენ. შედეგად მარცვლები გაყავისფერდება. შემდეგ მზეზე გამოაშრობენ, ტომრებში ყრიან და სხვადასხვა ქვეყანაში აგზავნიან. დაახლოებით 100გ კაკაოსგან ამდენივე შოკოლადი მზადდება.
0 comments:
Отправить комментарий